Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA
4. poglavje

ARHITEKTURA


Arhitektura je najbolj odločilen korah pri sami zasnovi hiše!

 


Arhitektura Naslednji in mogoče celo najbolj odločilen korak, ki ima

še največ vpliva na končno počutje v novi hiši, je

izdelava arhitekture.


Naj takoj razčistimo, če bi želel kdo že od samega

začetka ubrati bližnjico in si izbrati tipski projekt, to

je projekt, ki je bil narisan za nekoga drugega, za

drugo parcelo, pokrajino, nikar! To bližnjico

boste obžalovali še zelo dolgo.

Tistih začetnih 3.000 EUR, ki bi jih z nakupom tipskega

projekta privarčevali, boste zapravili pri gradnji hiše

z mnogokratnikom, pa še zadovoljni na koncu ne boste.

Narišite hišo zase. Ne pretiravajte z velikostjo.

Če je 120 m2 luksuzno stanovanje, je hiša že sama

po sebi luksuz in tudi 100-150 m2 v hiši, je dovolj za štiri do pet člansko družino. Večja hiša pomeni tudi večje davke, večje stroške ogrevanja in tudi več pospravljanja. Naša hiša ima 140m2 uporabne površine, pa nas je pet. Resda imamo tudi kar nekaj kleti, kamor gre vse to, kar vsakodnevno ne potrebujemo.


Moderna arhitektura Torej, za arhitekturo si je najprej potrebno vzeti čas.

Pogled na svet, odnos do lepote in funkcionalnosti,

način življenja danes in tudi v prihodnosti, vse to naj bi

se zrcalilo v samem izgledu hiše, še bolj pa v

razporeditvi notranjih prostorov. Seveda

običajni posamezniki tega sami ne znamo narediti. Zato

se je izoblikoval ceh arhitektov, ki imajo dovolj

občutka, znanja in izkušenj, da to naredijo za nas.

Seveda pa nam za to kar dobro zaračunajo.


A pozor, arhitekt ne pozna tistega bistvenega, ki je

za oblikovanje naše hiše najpomembneje. Ne pozna

nas, našega razmišljanja, našega življenja, ne pozna

naših načrtov za prihodnost. Ne ve, ali so nam bolj

všeč klasične oblike, ali pa se navdušujemo nad moderno arhitekturo. Dobri arhitekti si vzamejo čas, da s pogovori vse to ugotovijo in tudi upoštevajo. Je pa pri tem nujna naša iniciativa.

Že prvi korak, izbira arhitekta je zelo pomemben. Večinoma si z internetom prav močno ne moremo pomagati. Svojo internet stran imajo le redki arhitekti. Od ostalih kvečjemu dobiš le telefonsko številko. Tako si obsojen na iskanje preko znancev, ki poznajo nekoga, ki ima soseda, ki ima sestro, ta pa nečaka, ki mu je ta-pa-ta arhitekt zrisal bajto, ki je popolnoma neuporabna, pa še grdo izgleda. Večina na koncu pristane pri arhitektih prijateljih, ki jim bodo uredili vse, seveda za prijateljsko ceno. »Nč skrbet, se bova že pol zmenila!« Ta cena pol je pa kar poštena in prav nič prijateljska, pa še sram te je barantat z njim.


Pravega recepta za iskanje arhitektov tudi jaz nimam. Še najbolje je povprašati znance, prijatelje, ki jim lahko zaupaš, in so pred kratkim gradili hišo. Ugotoviš, ali so ti njihove hiše v osnovi všeč in ali sodelovanje z arhitektom ni preveč problematično. Te arhitekte potem pokličeš in se nato na osnovi pogovora z njimi, predračuna in rokov izvedbe tudi odločiš.


Pri samem oblikovanju hiše moramo močno sodelovati. Če imamo nekaj oblikovalske žilice, si lahko svojo hišo sami skiciramo. Arhitekt naj bi to vzel kot osnovo. Na tak način sem do svojega načrta prišel jaz. Drug način je, da nam arhitekt po pogovoru pripravi načrt, ki ga potem dopolnjuje in spreminja toliko časa, da se z njim strinjamo. Je pa potrebno vedeti, da je končna odločitev vaša. V hiši boste kar nekaj let, če ne celo življenje živeli vi in ne arhitekt.


Se je pa potrebno zavedati, da večina arhitektovega dela ni oblikovanje hiše, ampak iskanje vseh mogočih soglasij in prepričevanje uradnikov na upravni enoti. Zato je prvo pravilo, da izbereš arhitekta iz svojega domačega kraja. On že pozna vse vrste trikov in tudi vse osebe, ki imajo svojo velepomembno vlogo pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Na ta način se lahko postopek skrajša tudi za več mesecev.

 

Članek prispeval Klemen: (gradnjahise.blog.siol.net)

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

 

NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "