Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA

 

HIŠNA ČISTILNA NAPRAVA

Kaj so hišne čistilne naprave!


membranska čistilna napravačistilna naprava z ponikovalnico

Zgradba bioloških čistilnih naprav.

 

1. PRED KOMORA

V prekat za predčiščenje se zlivajo odplake iz objektov. Trde fekalije se tukaj odložijo, onesnažena voda pa odteče v bioreaktor.


2. BIO KOMORA - BIOREAKTOR

V tem prekatu se nahajajo nosilci, na katere se razraste biofilm. Nosilci imajo podobno specifično težo, kot voda. V prezračevalnem procesu se ti nosilci vrtinčijo po celem volumnu reaktorja, medtem ko v stopnji mirovanja lebdijo ali plavajo na površini vode


3. PREZRAČEVANJE - VPIHOVANJE ZRAKA

Preko vpihovalnika zraka, se dovaja zrak v bioreaktor. Nosilci se prosto vrtinčijo po selotni prostornini bioreaktorja in tako se oskrbi biofilm s kisikom.


4. NAKNADNO ČIŠČENJE

Prečiščena voda priteče v naknadni usedalnik. Trdi delci, ki se odluščijo od nosilcev se usedejo in potopijo na dno prekata.


5. POVRATEK TRDNIH DELCEV

Preko podtlačne cevi se prečrpajo iz dna posedeni trdni delci, nazaj v primarni del, kjer so ponovno izpostavljeni čistilnemu procesu biološke čistilne naprave.

6.ODTOČNA CEV

Skozi odtočno cev odteče prečiščena voda v naravo.

Biološka čistilna naprava

 

Biološko čiščenje odpadnih vod v hišnih čistilnih napravah poteka s pomočjo mikroorganizmov. Slednji za svoj obstoj in razmnoževanje potrebujejo hrano, v tem primeru organske odpadke in kisik.

Nato organske odpadke biološko razgradijo, koncentrirana biomasa v obliki blata se usede na dno, očiščena voda pa lahko odteče v okolje. Na dnu čistilne naprave ostane blato, ki ga je potrebno občasno odstraniti. Če ga je preveč lahko začne iztekati v okolje. Tukaj se lahko pojavijo težave, saj uhajajoča suspendirana snov lahko zamaši drenažo, gnije, povzroča smrad in slabo voljo.

 

SBR čistilne naprave

Takšne naprave delujejo šaržno in vode ne izpustijo v okolje, dokler postopek prečiščevanja ni zaključen. V nočnem času, ko so obremenitve manjše se voda v napravi zbistri, blato se usede na dno, čisto vodo pa naprava prečrpa v okolje.

Mala biološka čistilna naprava običajno deluje z obljubljenim 95 odstotnim učinkom čiščenja, čeprav to ne drži vedno. Za pravilno delovanje večjih čistilnih naprav morajo zato skrbeti strokovno usposobljeni operaterji, ki napravo prilagajajo spreminjajočim razmeram in različnim obremenitvam. Domači uporabnik običajno na napravo pozabi, ko je ta enkrat vgrajena in zakopana. Zato takšne naprave ne delujejo pravilno, ne dosegajo obljubljenih izpustnih parametrov, očiščene vode pa niti slučajno ne moremo ponovno uporabiti. Ko nas neprijetne vonjave opomnijo, da je z napravo nekaj narobe je običajno že prepozno.

 

Redno vzdrževanje

Hišne čistilne naprave je potrebno redno vzdrževati, čistiti in prazniti, vse to pa je povezano s stroški. Tudi pogodba o vzdrževanju večinoma pomeni le obisk nadzornika, ki se oglasi dvakrat letno in uporabnike opomni, da je potrebno naročiti praznjenje naprave. S pogodbo o vzdrževanju lahko to skrb namesto uporabnika prevzame družba Istrabenz plini, pod pogojem, da čistilno napravo naročite pri njih. Daljša obdobja med praznjenji imajo le naprave z dovolj velikimi primarnimi usedalniki, kjer se zadržijo grobi delci in kamor črpalka prečrpava odvečno blato.

 

Tehnologija biofilma

Je novejši pristop, ki odpravi težave obstoječih čistilnih sistemov. Sistem z oznako MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor) je sestavljen iz posebnih drobnih plavajočih nosilcev iz plastike, ki imajo veliko notranjo površino. V njih naseljeni mikroorganizmi skupaj z njimi plavajo po prezračevalnem bazenu, vendar ne morejo uhajati v okolje. Odvečno predelano blato se iz teh nosilcev izlušči in se useda na dno. Količina blata v takšnih napravah je veliko manjša kot v običajnih, zato je potrebno manj praznjenj, kar znižuje stroške vzdrževanja. Po daljši odsotnosti stanovalcev, ko je dotok bioloških snovi zmanjšan, se tako pritrjeni mikroorganizmi hitreje obnovijo, čistilna naprava pa začne hitreje delovati s polno močjo.

 

Čiščenje z bio membrano

Pod oznako MBR (Membrane Biological reactor) se skriva še ena rešitev, ki jo imenujemo membranska čistilna naprava. Pri taki napravi je v prezračevalni del naprave potopljen membranski modul. Očiščeno vodo iz naprave črpamo skozi pore membrane, skozi katero pa ne morejo prestopiti vsi neraztopljeni delci, ki bi drugače lahko izplavali iz naprave. Precejena voda je tako čista, da jo lahko takoj ponovno uporabimo. Take naprave so vedno bolj razširjene, cena polimernih membran je nizka, tudi potreben podtlak za sesanje očiščene vode je izredno nizek, zato je tudi poraba elektrike manjša. 

Pred odločitvijo o nakupu čistilne naprave za hišne odpadne vode je vredno temeljito razmisliti, saj lahko višje stroške nabave hitro odtehtajo nižji stroški za čiščenje, porabo elektrike in vzdrževanje, da o prihranjenih živcih sploh ne govorimo.

 

Vir: Branko Potočnik, Istrabenz plini d.o.o.

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "