Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA
10. poglavje

 

INSTALACIJE

 

Mojstre za instalacijo je potrebno izbrati že pred začetkom gradnje.

Če smo se s ponudnikom montažne hiše dogovorili, da bo izdelava hiše na ključ, potem se z mojstri za inštalacije ne bo potrebno preveč ukvarjati. Je pa velika nevarnost, da ti obrtniki ne bodo ravno najbolj kvalitetni.


Če imamo vsaj malo smisla za organizacijo, se nam splača, da obrtnike sami izberemo in njihovo delo tudi koordiniramo. Po eni strani bomo lahko izbrali mojstre, ki so kvalitetni in imajo dobre reference, po drugi strani pa bomo prihranili kar nekaj denarja.


Mojstre je potrebno izbrati že pred začetkom gradnje hiše. Pri izboru je pomembna je tako kvaliteta kot tudi cena, še bolj pa, ali bo delo opravljeno v vsaj približno dogovorjenem roku. Mojstri, katere je potrebno po nekajdnevnem neuspešnem klicanju po telefonu loviti po gostilnah, počasi odhajajo v penzijo. Večina današnjih je precej bolj resna, še vedno pa se lahko delo nepredvideno zavleče za več tednov. Vsaka taka zamuda pošteno zaplete celoten plan, saj je potrebno že dogovorjene naslednje mojstre prenaročati in kmalu te nihče več ne jemlje resno.


Zato je izbor mojstrov tako pomemben. Ker pa seveda prvič delamo hišo, nikakor nimamo pojma, komu zaupati. Eden od načinov je, da razpošljemo vrsto ponudb in se glede na predračune odločimo. Jaz sem ubral drugo pot. Od dobrega mojstra, do naslednjega dobrega mojstra, in tako naprej do svetlega konca. V bistvu moraš najti le prvega, ta predlaga naslednjega, spet ta naslednjega. Zelo redko se zgodi, da dober mojster predlaga slabega, pa še precej bolj enostavno je, če mojstri, ki se poznajo, delajo skupaj. Nemalo problemov rešijo sami od sebe, brez da bi se bilo potrebno karkoli vpletati.

 

Še največ dela imajo mojstri za elektro inštalacije. Ti pri gradnji sodelujejo od samega začetka. Najprej priklopijo gradbeno elektriko. Preden se zasuje klet položijo ozemljitveni vodnik.  Pred prvo plato položijo cevi, skozi katere bodo kasneje vlekli kable. Glavno delo pa jih čaka, ko so zunanje stene že zaprte. Pri skeletni hiši z inštalacijsko ravnino je njihovo delo precej poenostavljeno. Kljub temu potrebujejo kar nekaj dni, da položijo kilometre kablov in jih tudi ustrezno povežejo.


Pri nas je elektroinštalacija relativno enostavna. V vsakem prostoru smo se trudili, da imamo dovolj vtičnic, a s tem nismo pretiravali. Tudi luči je dovolj, a ne preveč. Mogoče je edina posebnost napeljave v tem, da so mi dodatno vgradili samodejna stikala, ki odklopijo elektriko, če so vsi uporabniki izklopljeni. To stikalo naj bi preprečilo elektromagnetno polucijo v prostorih. Seveda je to smiselno le za spalne prostore in tudi mi jih imamo montirane le za spalnice.

 

Tudi mojster vodovodar mora biti prisoten od samega začetka gradnje. Smiselno je, da svoje cevi od vodovodnega jaška in do kanalizacijskega jaška položi, dokler je klet še odkopana. Enako velja za cevi od cisterne za deževnico, če smo se odločili, da jo bomo zbirali. Glavno delo pa ga seveda čaka, ko so zunanje stene zaprte, torej pred polaganjem tlakov.


Tudi pri vodovodni inštalaciji nismo komplicirali. Smo se pa odločili za zbiranje deževnice, ki je napeljana do WC kotličkov, pralnega stroja in do zunanjega umivalnika.

 

Daleč največji finančni vložek zahteva ogrevalni sistem. Sicer samega dela mojstrov ni tako veliko, zelo drag pa je material. Vzporedno z elektro in vodovodno inštalacijo se položijo cevi za centralno ogrevanje. Tik pred izdelavo estrihov pa še cevi za talno ogrevanje. Vse ostalo se dogaja v kurilnici. Priklop peči, zalogovnika in ogrevalnih krogov. Kar nekaj cevi, črpalk in ostalih elementov se znajde v kurilnici. In vse to seveda stane!

V sodobnih hišah je za udobno bivanje skoraj nujno vgraditi tudi prezračevalni sistem. Cevi so dokaj široke, zato je dobro, da za preboje skozi stropove poskrbimo sproti.

 

Prispevek prispeval Klemen: (gradnjahise.blog.siol.net)

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

 

Elektro instalacije Elektro instalacije Vodovod
Vodovod Centralno ogrevanje Centralno ogrevanje
Prezračevanje hiše    

 

NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "