Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA

 

MINERALNI AGREGAT

Mineralni pesek!Mineralni agregat je najtrša komponenta betona, ki mu daje skelet, meša pa se v granuliranih delih, tako da vsebuje delež peska, zrna drobirja in prah.

Mineralni agregat se razlikuje predvsem po načinu pridobivanja. Ali je lomljenec, ki nastane z drobljenjem večjih kosov kamna, ima ostre robove, manj trdna zrna zaradi notranjih razpok, ki nastanejo med procesom drobljenja, ali pa je gramoz, ki je aluvialnega izvora, z oblimi robovi in raznoliko mineralno sestavo, odvisno od izvora rečnih nanosov.

Ločimo grob mineralni agregat, ki vsebuje zrna

premera nad 4mm in drobni mineralni agregat z

zrni, manjšimi od 4 mm.

Najpogosteje uporabljani drobni mineralni agregat je

pesek, ki nastane z naravnim razpadanjem skal.

Velikost zrn mineralnega agregata je odvisna od

velikosti konstrukcije, v kateri uporabljamo beton,

katerega sestavni del je agregat. Prevelika

zrnavost agregata lahko povzroči

zmanjševanje hidratacijske temperature betona, kar

pripelje do njegovega prehitrega sušenja in manjšo

trdnost betona, zaradi slabe zapolnitve prostora

med večjimi zrni. Oblika zrn je odvisna od izvora

agregata. Pri vodonosnih agregatih so zrna kroglaste

oblike, pri lomljenih agregatih pa kvadrataste.

Zaobljena zrna omogočajo boljšo vgradnost, lomljeni agregati pa dosegajo višjo trdnost.

 

Glede na površino ločimo grobe in fine mineralne agregate.

Grobi mineralni agregati omogočajo boljšo vezavo med cementnim kamnom in zrnom agregata, zato izboljšujejo trdnost nastalega betona, vendar pa so hkrati zaradi svoje grobosti tudi težje vgradni.

 

Od trdnosti uporabljenega mineralnega agregata je seveda odvisna trdnost pripravljenega betona.

Zato pri gradnji, kjer potrebujemo trdnejše betonske konstrukcije, uporabljamo trdnejše mineralne agregate, predvsem granitna zrna.

V manjši meri, se lahko pri doseganju trdnosti betona, dodaja večjo količino cementa in na ta način doseže večja ekonomičnost gradnje.

 

Izrednega pomena pri zagotavljanju kakovosti pripravljenega betona je ravno zrnavost mineralnega agregata oz. njegova ustrezna granulometrijska sestava.

Ta namreč omogoča izdelavo svežega betona z ustreznimi lastnostmi vgradljivosti, kohezije in odpornosti pri izločanju vode, ustrezne lastnosti kasneje nastalega otrdelega betona (ustrezno trdnost, trajnost in videz površine) in onemogoča segregacijo sveže betonske mešanice.

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "