Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA

PERGOLA

Pergole imajo posebno veljavo v našem vrtu ali nasploh tam kjer želimo, da nam krasijo in služijo svojemu namenu!

 

 

Pergola

Pergole so neodvisna struktura, ki so zgrajene v vrtu ali

zraven stanovanjske hiše kot naravni podaljšek, v okviru

splošne arhitekturne rešitve.

Pergole se največkrat postavljajo in umeščajo nad dovozi,

namesto garaže, kot neka vrsta nadstrešnice, nad mestom

za sedenje in počitek na dvorišču, ter velikokrat zraven žara

ali zunanjega vrtnega kamina.

 

Same pergole imajo posebno veljavo v našem vrtu ali

nasploh tam kjer želimo, da nam krasijo in služijo svojemu

namenu.


Okrog konstrukcije pergole se največkrat, zasajajo različne

vzpenjalke in povešanke na katere pa moramo biti posebej

pozorni saj v svoji bujni rasti lahko s svojo težo poškodujejo

samo konstrukcijo ali pergolo. Tako moramo biti posebej

pozorni pri izgradnji in nameščanju temeljnih delov za pergolo.

 

Pergole in pokončni nosilci so lahko izdelani iz armiranega betona, kovinskih cevi iz železa ali iz profiliranih in lesenih tramov. Betonski nosilci se uporabljajo v primerih, ko je pergola del stavbe ali ko se sama pergola naslanja na fasado stavbe.

Beton je veliko bolj stabilen in odporen na vremenske vplive, kot so veter ali sneg, vendar pa zaradi svojega videza mora biti obdelan iz mavca ali kamna.

Taki nosilci so precej bolj zanesljivi, vendar njihovo vključevanje v splošne oblike objektov ni enostavna. Kovinski nosilci so lahko iz brezšivnih cevi iz železa ali profiliranih, večinoma pravokotnih profilov.

 

Kovinska struktura mora biti dobro zaščitena pred vplivi atmosferskih učinkov z zadostno uporabo vodoodpornih lakov za kovine ki so lahko v različnih barvah. Kovinsko konstrukcijo in nosilce je potrebno čvrsto utemeljiti v sam betonski temelj, te same kovinske konstrukcije pa se lahko uporabljajo izključno za vzpenjanje vrtnic in drugih vzpenjalk ter ne za posamezne elemente na dvorišču ali vrtu.

 

Za pergole so najbolj primerni, naravni nosilci in konstrukcije iz lesa ali lesenih tramov. Takšni leseni materiali morajo biti lepo obdelani morajo biti brez poškodb ali drugih napak, ki so lahko pri samem končnem izgledu zelo moteči.

Če temeljimo leseni del konstrukcije v beton, moramo pozornost nameniti zaščiti, to pa je ponavadi, impregniranje z oblogo iz katrana ali obrabljenih motornih olj, ta rešitev pa se uporablja vse manj, saj je danes na trgu zelo veliko posebnih in zelo všečnih sider, katere namestimo v sam beton v ta sidra pa potem umestimo in vpnemo leseno konstrukcijo za pergole.

Posebno pozornost moramo nameniti lesenim delom, kateri morajo biti zaščiteni pred učinki sonca, vetra, dežja in zmrzali. Premazi naj bodo vodoodporni in nanešeni na leseno konstrukcijo vsaj v dveh slojih.

Zgornji prečni noslilci, ki so del pergole je treba v vseh primerih izdelati iz lesa, to pa zato ker so najbolj primeren nosilec za občutljive veje vinske trte, razne vzpenjalke in njihovo plezanje.

Horizontalni lesene letve naj bodo dimenzij vsaj 5 x 8 cm, navpične ali vertikalne pa najmanj 12 x 12 cm. Višina pergole mora biti najmanj 220 cm. Posebno pozornost namenimo tudi terenu pod pergolo kateri naj bo izpopolnjen z tlakovci ali kakšnim drugim dobro pohodnim gradbenim materialom, kot so naprimer pohodne plošče iz naravnih materialov.

 

Veliko se v zadnjem času uporabljajo deske iz odpornega lesa, ali umetnih materialov ta material pa ne odmira in ne spremeni svoje oblike.

 

Sama pergola se lahko umesti na že zgrajeno hišo s teraso, v tem primeru delujejo te pergole kot odprti prostori za bivanje v zunanjem okolju. Obstajajo tudi pergole, ki niso namenjene zgolj vzpenjanju rastlin, takšna pergola pa se uporablja za zmanjšanje izpostavljenosti soncu. Za samo senco se uporabijo vertikalne in horizontalne linije desk, katere namestimo pokončno ter ji križno razporedimo na razdalji 40cm x 40cm. Sončni žarki tako ne padajo naravnost pravokotno na površino pod njimi. Na ta način se zagotavlja bivanje v senci ter hladu.

Pergola je lahko izdelana tudi iz kombinacije kamna in tramov. Takšne strukture se uporabljajo, ko potrebujemo večje pokrite površine, kot so dolge dovozne poti, katere vodijo skozi vhod v garažo na vrt ali v oddaljeni kot vrta.

Dobro izbrana kombinacija in umestitve pergole, lahko ustvari privlačno intimno mesto za bivanje v vrtu, ločeno od celote. Ali bomo uporabili vzpenjanje po celotni površini in če bomo pustili del pergole odprt in nepokrit je odvisno od našega ter posameznega okusa in od vrste, namena same pergole.

 

Vedno je dobro, da natančno preučimo, kaj hočemo, kako in za kakšen namen bomo uporabljali samo pergolo, in šele nato se lotimo njene izgradnje.

Pergola

Pergola

Pergola

Pergola

Vrtna pergola

Pergola za vzpenjanje

Pergola za vzpenjanje

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

Več neverjetnih idej ter zamisli na temo ZUNANJE UREDITVE in VRT? Preverite jih!

Arow

Vrtno pohištvo

Stilsko zunanje pohištvo

Vrtne klopi

Arow

Vrtne garniture

Barvno zunanje vrtno pohištvo

Zunanji stoli in mize

Arow

Terasa

Vrtna kosilnica scooter

Okolica hiše

Arow

Lesena terasa

Moderno zunanje pohištvo

Počitek na vrtu

Arow

Terasa na strehi

Pergola

Moderni ležalniki

Arow

Ležalnik in senčnik za oddih ter sprostitev

Ležalnik Loopita Bonita

Moderni ekološki vrtni studio

Arow

Ogenj in moderne skulpture na 33 načinov

Urejanje okolice

Zunanji kamini - Modfires

Arow

Stilska prenova zunanjega vrta

Otroška igrala

Otroška hišica

Arow

Vrtno pohištvo in ideje za postavitev

Tlakovanje dvorišč

Hišica na drevesu

Arow

Vrtni paviljon z bazenom

 

 


NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "